Välkommen till Rent A Spacesuit

Så gott som på riktigt

Dessa dräkter är mycket exakta repliker av typen som användes på månen på 60 –70-talet. Modellen "A7L" utvecklades i samarbete mellan ILC, Hamilton Standard, Airlock, plus några fler underleverantörer till NASA.

Alla kopplingar och delar är uppmätta från en av NASAs verkliga dräkter, och därefter gjutna och bearbetade utifrån perfekta 3D-utskrifter. Alla delar som månskor, inner- och ytterhandskar, ryggsäckar, innerdräkter, visirsystem osv. ingår naturligtvis.

Bekväma att agera i

De som är ovana vid avancerade SFX-kostymer är sällan förberedda på hur otroligt jobbigt det kan vara att agera i dem.

Orörlighet, skavsår, vikt, begränsade kommunikationsmöjligheter samt överhettning inte minst kan förstöra en inspelning. Dessa dräkter är skapade för att dels se bra ut i kameran, men också för att skådespelare ska trivas i dem. Dessutom fungerar radion i dräkterna vilket gör det mycket lättare för regissör och skådespelare att samarbeta.

Poängen med minimal vikt

En riktig Apollo-dräkt vägde en hel del – även om det inte märktes så mycket i viktlöshet. Men för oss på Jorden har vi sett till att dessa dräkter väger så lite som möjlig för att förenkla illusionen av noll eller månens sjättedels gravitation. Det går dessutom att koppla upp dräkterna i stuntsele och linor. I exempelvis TV-serien "From Earth To The Moon" användes heliumballonger som viktminskare.

Toppen! Och hur beställer vi den här servicen?

Kan vem som helst hyra?

Japp! Om du representerar ett företag med en seriös idé och budget. Dräkterna är enbart byggda för professionella ändamål och inte för maskerader och liknande. Inga undantag för privata påhitt, tyvärr.

Passar de vem som helst?

Astronauterna var på 60-talet kortare än genomsnittet. Våra dräkter är större för att passa fler. Dräkterna ser dock mycket tuffare ut om de inte blir för utsträckta. Vi rekomenderar 175 cm lång (max 185), normal och sund figur, normal handstorlek och inte mer än 45 i skor. Passar tjejer lika bra.

Vi är alltid på plats

Även om dräkterna är repliker så är de mycket värdefulla och kräver därför speciell hantering.

Därför är alltid minst en av oss med under inspelningen. För er del är detta bara en fördel: Vi kan ju garantera att allt fungerar som det ska på plats. Och skulle dräkterna gå sönder eller fläckas ned så behöver du ju inte vara orolig för försäkringar och skadeståndskrav så länge vi själva hanterar dem.

Kan vi få egna ändringar?

Egna namn, loggor och mission patch ingår i servicen. Om du behöver stora förändringar kan vi formge nya dräkter som passar din idé bättre.

Hur känns de?

Sannolikt bekvämare än de riktiga. Även personer med klaustrofobi har testat och enbart upplevt trivsel i dem. Den realistiska känslan brukar tvärtom peppa skådespelarnas agerande.

Två avgörande syften med Apollo "A7L":

A. Den designades för promenader till fots

Dagens moderna dräkter, som exempelvis EVA-dräkterna, är inte tänkta att gå i – de svävar alltid i viktlöshet. Om din filmidé utspelar sig på Månen eller på sextiotalet bör du välja en Apollo-dräkt. Den användes även inne i Apollo-modulerna liksom i samband med tidiga Space Lab (med tiden i A7L"B"-version) men aldrig senare i Amerikansk rymdhistoria. För scener senare än sjuttiotalet bör du välja modernare dräkter.

B. Den designades för att kunna stuvas undan

Dagens moderna dräkter (utom Sokol-KV2) är ofta tunga och klumpiga med karosser i stål och glasfiber. Å andra sidan fanns mer utrymme i rymdskyttlarna. Men Apollo-kapseln var trång, och därför bestod Apollo-dräkterna mest av tyg och gummi som var enklare att vika ihop och stuva. Problemet är bara att en mjuk dräkt blir – omvänt – stel när den trycksätts. Därför behövdes ändå ett minimum av mekaniska leder. Våra dräkter har ett bälgsystem som korrekt återger rörelserna hos en A7L under tryck.

Delarna:

1. GULDVISIRET är egentligen inte själva hjälmen, utan ett system av visir och sköldar som monteras ovanpå den trycktäta hjälmen – bubblan alltså – som astronauterna kallade "fiskskålen". Bakom nackkudden spreds färskluft som initialt tog bort imma. Den lilla blå "nypan" bakom halsringen är en "valsalva"-mojäng. Den nyper ihop näsborrarna så man kan pressa bort lock för öronen. Skruvar man av kapsylen på sidan kan man få in ett sugrör för dryck – även när dräkten är trycksatt.

2. HANDSKARNA är egentligen de trycktäta, svarta gummihandskarna med de typiska knogarna. Den silvriga handsken är en arbetshandske. På Månen – och bara då – trädde astronauterna över arbetshandsken ovanpå innerhandsken för mekaniskt skydd. De ljusblå silikontopparna medgav då en viss känsel trots de styva gummifingrarna. Astronauterna får alltid personligt formade handskar som optimeras utifrån handavgjutningar. Än i dag utgör händerna den svåraste utmaningen för ingenjörena.

3. KOPPLINGARNA OCH VENTILERNA är liksom de flesta andra mekaniska komponenter avgjutna och bearbetade SLA-utskrifter. Dessa detaljer är så exakta att de till och med innehåller NASAs egna produktionsnummer. CAD-filerna skapades utifrån mätningar på en av NASAs verkliga dräkter. Teoretiskt sett kan man plugga in en riktig dräkt i våra – med den skillnaden att våra repliker inte innehåller något slangsystem.

4. EN PRAKTISK FÖRDEL för både skådespelarna och filmteamet är att vi har minimerat antalet metalldelar och istället satsat på hårdkomprimerad och fiberförstärkt epoxy. Stål och aluminium är nämligen inte bara tungt, utan även skramligt. Epoxy tillåter även små delar att fungera lika bra som metall, men utan oönskat buller. Ljudtekniker med Nagra och hörlurar brukar uppskatta denna finess.

5. THE LIFE SUPPORT SYSTEM (LSS) utgörs av ryggsäckens övre och undre del samt manöverboxen på bröstet. I verkligheten var det väl som att släpa på ett kylskåp på ryggen, men i vårt fall är karosserna ihåliga och väger så lite som möjligt. I krisläge kunde piloten dumpa ryggsäcken och bara bära med sig toppdelen – den med flaggan på. Astronauterna kunde även plugga in sig i varandra, alltså vid det nödläge som lyckligtvis aldrig uppstod.

6. THE "SNOOPY CAP" är astronauternas smeknamn på mössan som ingenjörerna hellre kallade Communication Carrier Assembly. Dessa innehöll ett system av hörlurar och mikrofoner vars kretskort var ingjutna i en mjuk och stötsäker silikonklump på varje sida. På gamla bilder ser mössorna svarta ut, men de var egentligen chokladbruna. Än idag är David Clark kända för sina driftsäkra headsets till flyg och rymdindustrin.

7. THE REMOTE CONTROL UNIT fästes på bröstet med ett klick i ryggsäckens karbinhakar. Den tillåter astronauten att reglera tillförsel av luft och kylvatten, samt radiofunktioner. Metallfästet är till för den legendariska Hasselblad-kameran. På högra gaveln finns en spak som frigör reservluft.

8. FÖR MÅNPROMENADER drar astronauten på sig sina månbottiner i förstärkt silikongummi och slitstark Chromel-R-väv. Han gör det ovanpå sin innersko som är vit i tyget och en integrerad del av den trycksäkra dräkten inunder. Månbottinerna användes alltså endast på Månen.

9. EN SAMLING 3D-UTSKRIFTER

25 år inom film, reklam och underhållning

För företag, kontakta:

076 - 871 95 98

info@rentaspacesuit.com

Design Carl Sandberg • Nytorgsgatan 11b • 116 22 Stockholm